Vinicius

Háborús karácsonyok a frontokon

2022. december 23. - Vinicius_

Két nagy világégés alatt összesen 10 háborús karácsonyt töltöttek a katonák a frontokon 1914 - 1917 között 4 alkalommal és 1939 - 1944 között 6 esetben. A nagy háború legelső front-karácsonyán a nyugati front angol, francia és német katonái spontán "barátkozásba" kezdtek, átkiabálva egymásnak, majd karácsonyi dalokat énekelve és a lövészárkokból előbújva, ismerkedve. Azt, hogy valóban fociztak volna egymással (a szemben álló seregek katonái), a történészek kétkedve fogadják, annak ellenére is, hogy akadtak német és angol katonák is, akik állították, hogy voltak ilyen mérkőzések, a lövészárkok között a senki földjén.

karacsony_haboru.jpg

A kép forrása: LINK

A későbbi első világháborús évek a harcok elfajulását hozták - és maradva a nyugati fronton - sok százezres áldozatszámú csatákat, például 1916-ban a somme-i és verduni csatát, melyekben együttesen 1,5 millió ember esett el (a két oldalon összesen). A karácsony szelleme itt már sajnos elhalványult, de még a hátországokban is, ahol az első világháború végső szakaszában (1917-ben és 1918-ban) a jegyrendszer, az éhínség és a nyomor lett az úr. Összesen 14 millió ember vesztette életét 1914 és 1918 között (9 millió katona, 5 millió polgári személy) Ráadásul a harcok végén jött a spanyolnátha (1918/19-ben), mely egyedül Európában újabb 2 millió embert ölt meg.

A második világháború 1939 szeptember 1-én robbant ki, amikor a náci Németország lerohanta a szomszédos Lengyelországot. A legelső háborús karácsony 1939 -ben még csak Lengyelország számára hozott szenvedést, hiszen észak- és nyugat Európa csak 1940-ben tapasztalhatta meg a német megszállás könyörtelenségeit.

A második világháborúban a legtöbb szenvedést hozó karácsonyokat Leningrád lakossága élhette át, hiszen 1941 és 1944 között szabályos ostrom alá vette őket a német haderő, mely ostrom 1941, 1942 és 1943 telén is iszonyatos nélkülözést hozott a város számára.. A blokád olyan elképesztő éhezést jelentett, hogy nem csupán a karácsony megünneplése vált luxussá, de a normálisnak vehető élet is a napi egyszeri táplálkozással. A városlakók megették háziállataikat (még a kutyát, macskát is), majd minden fellelhető növényi terméket és néhol még a bőrből készült holmikat is megfőzték.

karacsony_2vhaboru.jpg

Német katonák 1939 karácsonyán Lengyelországban. A kép forrása: LINK

A nyugaton az angol, amerikai, kanadai, ausztrál és francia katonák csupán egyetlen karácsonyt töltöttek a fronton (1944 decemberében), hiszen a normandiai partraszállás 1944 június 6-án kezdődött, később pedig 1945 tavaszára már véget értek a harcok. Az az egyetlen karácsony viszont a harcok súlyosbodásával telt, hiszen Adolf Hitler 1944 december 16-ra időzítette az ardenneki offenzíva megindítását (Wacht am Rein), így 1944 karácsonya a lövészárkok és arcvonalak mentén komoly küzdelmeket hozott szinte mindenhol a nyugati fronton (de leginkább az Ardennekben).

Ami a hátországokat illeti: a legnagyobb nélkülözést 1944 karácsonya jelentette Európa számára, például nálunk Magyarországon is így volt, hiszen Budapest ostroma épp december 25-én kezdődött (és tartott 50 napon keresztül). 1944 karácsonyán Pesten tehát javában dörögtek a fegyverek, az emberek légoltalmi pincékbe kényszerültek, alig volt élelem. Megkezdődtek az utcai harcok is, így nagyon kevés fővárosi otthonban tudtak a karácsony megünneplésére gondolni.

karacsony_haboruban.jpg

A kép forrása: LINK

A régi háborús karácsonyok juttatják eszünkbe, hogy menyire szerencsések vagyunk hogy most, itt nálunk nem zajlik háború és szeretteinkkel méltó módon ünnepelhetünk. Boldog karácsonyi ünnepeket kíván a Vinicius blog!

karacsonyi_diszsor.jpg

vinicius_also.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vinicius.blog.hu/api/trackback/id/tr3318008482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Von Hermanitz 2022.12.25. 16:27:10

A háborús körülmények között kétszer annyira fontos a meghittség. A hátországokban messze a frontoktól, sok család igyekezett fát állítani a második világháború alatt is. Több kép is fennmaradt arról, hogy minden baj és nélkülözés dacára az emberek mégis igyekeztek karácsonyi hangulatot varázsolni. A frontokon persze ez sokkal nehezebb lehetett.
süti beállítások módosítása