Vinicius

A 2001 szeptember 11-i terrortámadások

2023. szeptember 11. - Vinicius_

Emlékszem azon a bizonyos napon éppen egy buszon ültem Szeged - Vásárhely között, amikor megérkezett hozzám édesapám SMS üzenete: "Fiam kapcsold be a TV-t amint tudod, mert valami nagyon nagy baj történt a világban". Éreztem rövidke mondatából, hogy tényleg valami szörnyűségről lehet szó és rohantam haza, ahogy tudtam. Körülöttem sorra érkeztek az utasokhoz üzenetek, telefonhívások. Mindenki sietett haza, hogy többet tudjon meg. Ez volt a második eset életem során, amikor világ-katasztrófa hírét élhettem át. (Az elsőnél alig 13 voltam csupán 1986 április 26-án, amikor a csernobili atomerőmű 4-es blokkja robbant fel, hasonló rémületet okozva.) 

2001 szeptember 11-én megrendült a világ, amikor váratlanul egy terrorszervezet súlyos csapást mért az USA –ra. Aznap a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba két utasszállító repülőgép csapódott, ami miatt mindkét épület összeomlott két órán belül, ráadásul több épület is az ikertornyokhoz hasonlóan összedőlt, vagy megrongálódott. Több mint 3 ezer ártatlan ember vesztette életét néhány óra leforgása alatt, sokan az összedőlés előtti pillanatokban az öngyilkosságot (ablakokon való kiugrást) választva. 

2001_wtc.jpg

A kép forrása: lafra.org

A világ mélységesen megdöbbent az akkoriban 33 éves Mohamed Atta egyiptomi születésű Al-Kaida terrorista által vezetett iszlamista csoport kegyetlenségén, akiknek tagjai egyszerű késekkel és vágóeszközökkel térítették el a repülőgépeket. New York utcái háború sújtotta övezetté változtak, a világ összes TV csatornája a katasztrófáról tudósított. Aki akkoriban bekapcsolta TV készülékét, soha nem felejti el, amit látott. Földünk soha nem lett már a régi. A következmények megváltoztatták. Noha sokan még ma sem képesek elfogadni a valóságot - és mindenféle összeesküvés-elméletekben hisznek - 2001 szeptember 11 eseményei ma már jól rekonstruálhatóak.

Aznap két utasszállító csapódott a WTC tornyokba, egy harmadik repülőgép a Pentagon Virginia állambeli arlingtoni épületébe repült, a negyedik eltérített gépet pedig egyes feltételezések szerint a terroristák a Fehér Házba irányították volna, de az utasok visszafoglalták, azonban már nem tudták megmenteni a lezuhanásról. Ez az utasszállító repülő Washingtontól mindössze 15 percnyire, Pennsylvania államban, Shanksville mellett csapódott a földbe. A repülőjáratok egyetlen utasa sem élte túl a támadásokat. A terrorakció folyamán a géprablókkal együtt összesen 3031 ember vesztette életét.

Az eseménysor ráébresztette a világot arra, hogy földgolyónkon egy új biztonságpolitikai korszak vette kezdetét. Ebben az új korszakban már nem a modern államok tömeghadseregei jelentik egymásra a legfőbb veszélyt, hanem a korábban harmadik világnak nevezett területek terrorszervezetei hordozzák a legnagyobb biztonsági kockázatot minden földlakó számára.

Az akció végrehajtója az Al-Kaida terrorszervezet volt

Az Al-Káida egy 1988 –ban megalakult iszlám terrorszervezet amelyet a gazdag szaúd-arábiai vállal­ko­zó, Oszama bin Laden hozott létre a Szovjetunió ellen harcoló Afganisztán­ban tevékenykedő veteránokból.

osama_bin_laden.jpg

Oszama bin Laden. Forrás: theguardian.com

Feltételezések szerint alvó ügynökei révén a világ 50–60 országában is jelen lehetett. A szélsőséges iszlám ideológia alapján álló al-Káida célja elsősorban az Egyesült Államok, de általában véve is a nyugati világ és Izrael, valamint a nyugatbarát iszlám országok meggyen­gí­tése, illetve megsemmisítése volt. Fennállása során több ezer terroristát képzett ki elsősorban afganisztáni táborokban. 1979-től maga Oszama bin Laden is részt vett az afganisztáni harcokban és a CIA megbízásából a szovjetek elleni ellenállás szervezésében. Később hathatósan támogatta a tálibokat. Az amerikaiak afganisztáni beavatkozása után tartózkodási helye hosszú éveken keresztül teljesen ismeretlen volt.

Az al-Kaida szó arab eredetű, az „ülni” jelentésű kaada igéből képzett névszó, formailag nőnemű folyamatos melléknévi igenév. Mivel a nőnemű alakok többes számot is kifejezhetnek, így jelentése „ülők”. A szóalak azonban önálló főnévként is működik, itt jelentése: „alap”, „alapozás”. Az al-Kaidát az teszi különösen veszélyessé, hogy biztos anyagi hátterű, egy­mással laza összeköttetésben álló, meglehetősen önálló, nehezen fel­de­rít­hető szervezetekből áll. Számos nagyon súlyos merényletért teszik felelőssé. Ezek közé tartozik például a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni 1993-as robbantásos merénylet, az USA kenyai és tanzániai nagykö­vetségének 1998-as felrobbantása (225 halott, több száz sebesült), a Világkereskedelmi Központ elleni repülőgépes támadás 2001. szeptember 11-én (több ezer halott, illetve sebesült), és feltételezések szerint az al-Káidának köze volt a 2004. már­cius 11-i madridi robbantás-sorozathoz is.

2001.szeptember 11-én a World Trade Center elpusztult, a Pentagont hamar helyreállították. A terrorakció folyamán géprablókkal együtt összesen 3031 ember vesztette életét.  Az áldozatok túlnyomó többsége civil volt.

A részletek

A géprablók a repülőgépekre felcsempészett szúró-fegyverek segítségével ölték meg vagy tették hatástalanná a pilótákat, utaskísérőket és utasokat. Az eltérített gépekről indított telefonhívásokból tudhatjuk, hogy késeket használtak két esetben is. A támadást követően pár órával az FBI meg tudta nevezni a terroristákat, néhány esetben azok személyes ismertetőjegyeit is.

2001_wtc_elkovetok.jpg

Az elkövetők. Mohamed Atta az AA11-es járat sorában az utolsó képen szerepel. Forrás: abc.net.au

Az egyiptomi Muhammad Atta volt a géprablók vezetője és a pilóták egyike. (A repülőgép vezetést az USA -ban tanulta meg, oktatója furcsállta is, hogy a landolás gyakorlására mennyire nem fektetett hangsúlyt.) Atta társaival együtt meghalt az akcióban, de poggyásza, mely nem került fel a gépre, felfedte a terrorista társainak személyazonosságát, és más terveket, részleteket és támadásuk hátterét is. A terroristák közül 15 fő Szaúd-Arábiából, kettő az Egyesült Arab Emírségekből, egy fő Egyiptomból és egy fő Libanonból származott és akadtak pakisztániak is, mint Ramzi Yousef és Abdul Murad.

A George Washington University egy filozófia professzora és korábbi CIA ügynök, Jerrold Post szerint a támadók műveltek, vallásukat illetően teljesen eltökéltek voltak. A terrortámadásokat vizsgálók egyike volt az FBI is, melynek PENTTBOM kódnevű vizsgálata az iroda legnagyobb, legösszetettebb nyomozását folytatta le, melyben több mint 7000 különleges ügynök működött közre. Az USA kormánya az FBI állításával állapította meg, hogy a bin Láden által vezetett al-Káida vállalta a felelősséget a támadásokért. Az Egyesült Királyság kormánya is hasonló következtetéseket vont le az al-Káida és Oszáma bin Láden bűnösségét illetően.

Az USA válasza

Az Egyesült Államok válasza a terrorizmus elleni háború volt, melynek első eszköze Afganisztán megtámadása volt 2001 október 7-én megindítva az Operation Enduring Freedom hadműveletet. A harc azonban elhúzódott és az amerikai hadsereg 2021 augusztusi kivonulásig sem tudta uralni az országot, noha a háború csúcspontján, 2010-ben 110 ezer NATO katona állomásozott Afganisztánban. Ugyancsak a terrortámadás következményének tekinthető Irak 2003 március 20-án megkezdett lerohanása (Operation Iraqui Freedom), melyet egy elhúzódó megszállás követett az USA részéről (egészen 2011 decemberéig). Végül a CIA hajtóvadászatba kezdett Oszama bin Laden kézrekerítéséért is, de az Al-Kaida vezért csak 2011 május 2-án tudták elfogni (és megölni) a pakisztáni Abbotabad városában. (Egy Navy SEALs egység likvidálta.)

A Pentagonban okozott károkat egy éven belül kijavították, majd később a helyszínen megépítették a Pentagon Memorial emlékművet. A World Trade Center helyszínén a romok eltakarítását követően elkezdődtek az újjáépítések. 2013 májusára elkészült helyén a 104 emeletes One World Trade Center.

vinicius2_alsolec.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vinicius.blog.hu/api/trackback/id/tr718212105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása