Vinicius

A Krím-félsziget története, a nagyhatalmak küzdelme a területen (1853-1856)

2024. szeptember 08. - Vinicius_

A napóleoni háborúk után a XIX. század közepén, 1853 és 1856 között zajló Krími háború a korabeli Európa egyik legnagyobb jelentőségű harca volt, mely jelentősen átrendezte a nagyhatalmi erőviszonyokat a kontinensen. Hatása egészen az első világháborúig tartott, mivel alapjaiban határozta meg a szövetségkötéseket, főleg az orosz - osztrák viszonyt. De kik is harcoltak a Krím félszigeten és hogyna is kezdődött az egész?

szevasztopol_ostroma.jpg

Szevasztopol ostroma. Henri Louis Dupray metszete. Forrás: meisterdrucke.hu

Napóleon legyőzésében óriási szerepet játszott a cári Oroszország, így 1815-ben a Bécsi Kongresszuson a győztes nagyhatalmak közé került. Uralkodója I. Sándor cár (1801-1825) tagja lett a forradalmak közös leverését célzó úgynevezett Szent Szövetségnek. Utóda, I. Miklós (1825-1855) ennek a szövetségnek a tagjaként segített Ferenc Józsefnek leverni az 1848/49-es magyar szabadságharcot. 

Alig egy esztendővel később, 1850-ben Oroszország szemet vetett a gyengülő Török Birodalom egyes területeire, így a Balkánon fekvő Moldovára és Havasalföldre, illetve az úgynevezett tengerszorosokra (Boszporusz, Dardanellák) és a Kaukázusra. Mindegyik felsorolt terület esetében sikerült valamiféle hivatkozási alapot megfogalmazni az orosz bekebelezésre: a balkáni államok például görög-keleti vallásúak voltak, így az oroszok szerint a görög-keleti vallás-központ Moszkva védnöksége alá tartozóak, a szorosok és a Kaukázus pedig a korábbi időkben álltak már orosz függésben vagy szövetségben. (Bizánc-orosz kapcsolatok).

Mindezek miatt I. Miklós cár (1825-1855) követeléssel fordult szultánhoz, Abdul Medzsidhez. Ebben arra hivatkozva, hogy a cár feladata a görög-keletiek védelme, protektori jogokat követelt a balkáni területek felett és bizonyos kaukázusi régiók illetve a szorosok esetében. Törökország elutasította ezt, így háború tört ki, melybe Anglia és Franciaország is beavatkozott a szultán oldalán.

krimi_haboru_terkep.jpg

A térkép forrása: LINK

A harcok kezdetben a Balkánon zajlottak (oltenitai csata [Bulgária] 1853 november 4-én), majd török területeken (Sinop ostroma az oroszok által – 1953 november 30-án) majd a franciák és angolok hadba lépésével (a törökök oldalán) a Krímben. 

A Krím félsziget története:

A Dunántúlnál kisebb, alig 26 ezer négyzetkilométer nagyságú félsziget az ókortól kezdve stratégiai fontosságú volt, mert a Fekete-tengerbe benyúlva biztosítani tudta birtoklója számára a régió feletti uralmat. Értékes kikötői fontos keresekedelmi pontokká váltak az évszázadok során, mint a dél-orosz és ázsiai sztyeppe területek illetve a mediterránum közti forgalom közvetítői. Az ókorban Chersonésos névre hallgató terület eleinte a görög gyarmatosító poliszok célpontja volt, majd a rómaiak később a bizánciak szerezték meg. A középkorban egy ideig Genova birtokolta (a pestis innen indult ki), majd tatár fennhatóság alá került.

krim_terkep.jpg

A XVIII. században II. Katalin cárnő meghódította a Fekete-tenger teljes északi partvidékét és így 1783-ban a Krím tatár kánság is orosz uralom alá került (és ezzel gyakorlatilag megszűnt). A Krím gazdája Oroszország lett.

A kírmi háború:

A félsziget hosszú történetében a legsúlyosabb harcokat az 1853-ban kezdődő krími háború hozta el. A hadműveletek során a Krím félsziget nyugati partján (Kalamita-öbölben) angol-franca-piemonti erők szálltak partra, török szövetségben az oroszokra támadva. Már 1854 október 14-én megkezdődött a Krím félsziget legjelentősebb városának (és erődjének) Szevsztopolnak az ostroma.  A harcokban kb 150 ezres nyugati haderő vett részt (100 ezer francia, 35 ezer brit és 14 ezer piemonti) Lord Raglan főparancsnoksága alatt. A tábornagy a harcok alatt kolerában halt meg 1855 júniusában. Lord Raglan nevéhez kötődik egyébként a háború egyik legnagyobb mészárlása is, ugyanis 1854 október 25-én a baklavai csatában félreérthető parancsot adott Lord Cardigánnak aki így az orosz ágyúk kereszttüzébe vezette a brit könnyűlovasságot. A rossz parancs 119 brit lovas értelmetlen halálát okozta. Végül a város csak 1855 szeptember 11-én esett el és került angol-francia-piemonti-török kézre. (Külön érdekesség, hogy Lord Cardigan - valódi és teljes nevén James Thomes Brudenell - a névadója a kardigán nevű ruhadarabnak, melyet a csatákban viselt.)

Közben az oroszok a Kaukázusban is vereségeket szenvedtek, ráadásul meghalt a cár is (tüdőgyulladásban). Az új orosz uralkodó II. Sándor (1855-1881) az elhunyt cár fia, békekötésre kényszerült a vereségek miatt. A párizsi békét 1856-ban írták alá.

lord_raglan_lord_cardigan.jpg

Lord Raglan és Lord Cardigan. Forrás: Wikipedia1, Wikipedia2

A háború következménye lett, hogy egyrészt megromlott a viszony Ausztria és Oroszország között, mert Ferenc József nem segít a harcokban Oroszországnak. Ennek oka, hogy birodalma ekkor már eladósodott a Anglia felé. Másrészt a Balkánon autonómia jogokat kaptak a kisebb államok: Románia, Bulgária és Szerbia. Az 1856-os párizsi béke értelmében az oroszoknak ki kellett vonulniuk Moldvából és Havasalföldről. A két fejedelemség autonómiát kapott (1859), majd létrejöhetett Románia belőlük (1862).

Az oroszokat cserbenhagyó Ausztria innentől a világháborúk koráig ellenséges viszonyba került Moszkvával, mindkét nagy háborúban ellentétes oldalon álltak. Konfliktusuk a nagy háború kezdetén (1914-1918) a Balkán kérdésében hozza maj el az első összeütközést.

Harmat Árpád

vinicius_alsolec_uj.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vinicius.blog.hu/api/trackback/id/tr9918487017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorogre 2024.09.10. 10:33:21

Érdekes, köszönjük ! Talán pár szót kellett volna mondani arról is, hogy a háború után a Krím sorsa hogy alakult (ha az orosz volt a vesztes fél, miért tarthatta meg stb) ?

Ződ2000 · http://egzostive.com 2024.09.10. 10:33:44

Ez nekünk még része volt a történelemismereteknek, de akkor is és itt is elnagyolták a miérteket. Pl hogy miért szállt be Nagy Británia pont Törökország mellett, és nem a korábbi szövetséges Oroszország mellett.
Viszont már 30 éve is benne volt a "körítésben" hogy mennyit számított a brit logisztika (expediciós rutin) és hogy mennyire látványosan leszerepelt az orosz "hadigépezet" szinte hazai pályán.

Kicsit olyan volt ez mint a csuzmai hajócsata, jól érzékeltette hogy cár birodalma közel sem versenyképes a nagyokkal szemben.

fkv.119 2024.09.10. 10:33:49

"A két fejedelemség autonómiát kapott (1859), majd létrejöhetett Románia belőlük (1862)."

Jó példája, hogy nem minden népnek való a szabadság. Jobb lett volna ha maradnak szolgák.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2024.09.10. 10:34:02

Ezekről a fattyú szovjetekről ismét csak kiderült, hogy imperialistábbak voltak a Nyugatnál is...
(Igyexem kulturált maradni, kérlek ne töröld, kösz.)
Amúgy meg a Viciniusz az két foDballista, hát honnan jön ez a név?
:D

Vinicius_ 2024.09.13. 18:47:26

@geegee: Igen,ismerem. De az a fickó akiről a blogunk lett elnevezve picit régebben élt. Úgy 2 ezer évvel régebben :)))
en.wikipedia.org/wiki/Marcus_Vinicius_(consul_30)
süti beállítások módosítása