Vinicius

A történelem legelső birodalma

2022. december 16. - Vinicius_

Ha a "birodalom" szót meghalljuk, akkor rendszerint a rómaiak hatalmas hódításai ugranak be, vagy Adolf Hitler III. birodalma esetleg az oszmánok vagy mongolok végtelen területei, netán Oroszország sok millió négyzetkilométeres cári birodalma. Csak kevesen tudják, hogy a történelem legelső birodalmát a mai Közel-Keleten egy rejtélyes szemita népcsoport hozta létre mégpedig a Krisztus előtti 3. évezred közepén. (A szemita népek közé soroljuk egyébként az arabokat és a zsidókat is.)

akkadok_kep.jpg

Akkádok (A kép forrása: discovermagazine.com)

A történelem legelső birodalmát létrehozó népnek a pontos neve sajnos nem maradt fenn, így csupán fővárosukból képzett megjelölésüket használhatjuk, úgy emlegetve őket: akkádok. Fővárosuk Agade (jelentése: tűzkorona), a sumér városállamok többségétől északra feküdt, innen indult meg seregével Sarrukin király Krisztus előtt 2334-ben, hogy legyőzze és meghódítsa a korabeli világ legfontosabb államait és városait.

A régió két legnagyobb folyója, a Tigris és az Eufrátesz egy öntözéses gazdálkodással jól megművelhető, gazdag vidéket határolt, melyet Mezopotámiának, azaz folyóköznek neveztek. Itt éltek ekkor már több évszázada a sumérok, akik virágzó és fejlett kultúrát teremtettek városállamaikban. Az akkádok népe ezek ellen vonult Sarrukín vezetésével.

akkad_birodalom_terkep.jpg

A kép forrása: LINK

A sumér városállamok közül kiemelkedett Umma, melynek híres uralkodója, Lugalzaggeszi korábban képes volt több városállamra is kiterjeszteni hatalmát. Székhelyét a korszak legfontosabb településére, Uruk városába helyezte át, miután megkaparintotta annak trónját. Később ő birtokolta Lagast, Ur városát, Kist és Nippurt is. Ezt a több városból álló sajátos államot győzte le először Sarrukín, majd Lugalzaggeszit kalodába záratta (Nippurban) és végighurcolta Agadén, hogy ezzel is egyértelművé tegye: ő a térség egyetlen igazi ura.

Ez pedig valóban így is lett: Krisztus előtt 2330-ra Sarrukín uralma alá került Mezopotámia egésze, az összes gazdag sumér városállam a Zagrosz hegységtől az arab sivatagokig.

akkadok_terkep.jpg

Az Akkád Birodalom (a kép forrása: LINK)

Sarrukín a mezopotámiai városállamok után legyőzte a szíriai népeket is és birodalmát kiterjesztette a Földközi-tengerig, sőt a mai Törökországig. Délen birtokba vette a gazdag Elam városát is, amelynek élére egy vazallusát állította. Évtizedeken keresztül bizonyult legyőzhetetlennek, amit részint különleges hadvezéri tehetségének, részint állandó hadseregének köszönhetett. Sarrukín hozta létre ugyanis a történelem első állandó hadseregét, mely 5400 harcost számlált. (A korabeli világban egy ekkora had már tekintélyesnek számított.)

Az akkádok birodalmáról sajnos keveset tudunk, még fővárosuk (Agade) pontos helye sem maradt fenn. Annyi azért bizonyos, hogy egy központosított és a fővárosból irányított jól szervezett állam-alakulat volt, melyet Sarrukín egy ideig erős kézben tudott tartani, ám uralma végén a belső a felkelések meggyengítették. Az akkádok tökéletesen átvették a sumér kultúra vívmányait és felhasználták azok hasznosságát is. Sarrukín még a sumér isteneket is "átvette" fővárosában Istár templomot emelt, mely istenséget a sumér városokban tiszteltek. Krisztus előtt 2234 és 2279 között Sarrukín négy égtáj urának kiáltva ki magát a történelem első birodalmát uralta. Tény, hogy ekkoriban az akkádok befolyásával csak a Nílus-menti Egyiptom vetekedhetett, mely ekkoriban már túl volt a nagy piramis-építések korán, de nagy hódításokra még nem állt készen (azt majd az újbirodalom kora hozza el 700 évvel később).

sarrukin.jpg

Sarrukín szobra (forrás: LINK)

Ami az akkádok külső megjelenését illeti: harcosaik a korabeli ábrázolások szerint ugyanúgy nagy szakállt viseltek, mint a későbbi birodalmak katonái, az asszírok és perzsák. Sarrukín király Ninivében megtalált (megrongálódott) bronz szobra is erre utal (lásd fenti képet).

Az Akkád Birodalom összeomlását másfél évszázadnyi virágzás után ugyanúgy barbár törzsek okozták, mint sokkal később a Római Birodalomét. Krisztus előtt 2200 körül ugyanis egy új de elmaradott viszont harcias, vad és nagy lélekszámú népcsoport tört Mezopotámiára keletről, a Zagrosz hegység mögül. Ők voltak a gutik. Elpusztították Agadét és az Akkád Birodalom legyőzése után következő évszázadban rátelepedtek az akkád városokra is.

A történelem elmosta az akkádok nyomait és emlékét is, helyükre új népek, új államok kerültek. Ám akkor is tény marad, hogy az Akkád Birodalom volt a történelem legelső birodalma.

vinicius_also.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vinicius.blog.hu/api/trackback/id/tr5818003626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vinicius_ 2022.12.17. 21:24:48

Attól, hogy Urukból kiindulva Lugalzaggeszi több városállamot is a befolyása alá vont, még nem teremtett birodalmat. A "birodalom" nem városállamok halmaza. Mint ahogyan a görög poliszokat sem nevezzük görög (vagy athéni) birodalomnak, úgy például a föníciai városállamok sem lettek azok. A "birodalmak" TERÜLETEK, államok meghódításával születtek. A történelem első birodalma bizony az akkádoké volt, mert az általuk teremtett politikai entitás megfelelt minden kitételnek, ami szükséges ehhez a terminushoz.

Argus_ 2022.12.17. 21:27:18

@Marcus Vinicius: Egyetértek. Ha települések halmaza birodalom, akkor a történelem összes városszövetsége az volt, kezdve a Samnis városszövetséggel és folytatva a Hanza-városok összefogásával.
süti beállítások módosítása