Vinicius

A történelem legrövidebb hadijelentése

2022. december 20. - Vinicius_

Az ókori Róma hadvezérei már a pun háborúk korától (vagyis a Krisztus előtti III. századtól kezdődően) híresek voltak arról, hogy szerették győzelmeiket hősies és hatalmas diadaloknak beállítani, melyekről terjengős hadijelentéseket küldtek haza a szenátusnak. Ezt az írsában megtett majd több helyen felolvasott hosszú öndicséretet később gyakran követte egy római diadalmenet (vagy úgynevezett ovatio), melyben Róma lakossága elragadtatott ünnepléssel jutalmazta a győztes csatából hazatérő hadvezérét. Mindezen szokások annyira Róma részét képezték, mint sajátos tóga-viselet, a jellegzetes légiós fegyverzet, az amfiteátrumok látványa és a latin kultúra ezernyi jele a birodalomban (kövezett utak, vízvezetékek, patrícius házak és a Fórum Romanum épületeinek látványa ... stb). 

caesar.jpg

A kép forrása: historynet.com

Különlegességnek számított, ha egy római hadvezér a megszokott dagályos és hosszú hadijelentés helyett egy tömör üzenetben jelzett a szenátusnak győzelméről. A történettudomány alig tud ilyen esetről, ám az egyik annyira rövidre sikerült, hogy máig fennmaradt és közismert lett szövege, mely így szólt:

"Veni, vidi, vici"

... ami annyit tesz: "jöttem, láttam, győztem". A tömör és lakonikus hadijelentést Julius Caesar küldte a római szenátusnak, mégpedig Kr.e. 47 augusztus 2-án, amikor legyőzte II. Pharnakész pontusi királyt, a zelai csatában (a mai Törökország területén).

Apropo "lakonikus": a kifejezés a spártaiak ókori államára utal, Lakóniára, melynek harcosai híresek voltak tömör beszédükről. Egy ókori anekdota szerint, amikor a makedónok kiterjesztették uralmukat a hellén államokra, a spártaiak szembeszálltak velük és a makedón király (II. Philipposz) fenyegetésére - mely így hangzott: "ha legyőzlek benneteket, eltörlöm Spártát a Föld felszínéről" - csak ennyit üzentek vissza: "HA ...".

Visszatérve Caesar hadijelentéséhez: az említett zelai csata évében Caesar már megkaparintotta a teljhatalmat, hiszen az első triumvirátus már felbomlott és egy évvel a zelai csata előtt (Kr.e. 48 augusztus 9-én) a pharsalusi csatában legyőzte egyetlen riválisát, Pompeiust is. Ekkor már csak egyetlen teendője maradt: a rendteremtés a birodalom keleti részén. Ennek jegyében először Kleopátrát támogatva legyőzte az egyiptomi fáraót (Kleopátra testvérét), biztosítva Róma fennhatóságát a gazdag terület felett, majd még keletebbre indult, a mai Törökország vidékére. Itt győzte le Pontoszt, hogy a Római Birodalom szomszédságában cliens királysággá tegye (alávetett területté).

caesar_terkep_roma.jpg

A Római Birodalom Caeasr korában. A kép forrása: LINK

Caesar a csata után mint a birodalom legsikeresebb hadvezére diadalmasan térhetett haza Rómába, megszerezve az összes fontos római címet, köztük a consuli méltóságot is. Rövid hadijelentése kicsit alaptermészetét is megmutatta, melytől távol állt minden mesterkéltség. Példátlan hatalomkoncentrációjának emléke örök időkre megőrződött és ma a császár szavunk (illetve az ókori császárok megnevezései közt a "cézár" kitétel) hosszú évszázadokra jelezte (és jelzi ma is) emlékét.

vinicius_also.jpg

karacsonyi_diszsor.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vinicius.blog.hu/api/trackback/id/tr5218006852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nietzsche. 2022.12.20. 20:34:03

Caeasar 3 szavas hadijelentése valóban ritkaságszámba ment. Pompejus és Crassus hol triumphust hol ovatiot tarthattak győzelmeik után (mindkettő római ünnepeltetés a római utcákon) de ezek előtt mindkettőjük esetében dicshimnuszokat olvastak fel a szenátusban.

gabesz7004 2022.12.25. 10:42:54

Szerintem a marathoni csatáról Athénbe futó hírnök “Győztünk!”-je veri az amúgy tényleg nem hosszú fenti hadi jelentést.

Vinicius_ 2022.12.25. 10:45:08

@gabesz7004: Az is elég rövid volt :) Csak épp nem "HADIJELENTÉS". Azt ugyanis mindig a csatát vezető hadvezér küldött a szenátusnak. Nem akárki írta csakis a parancsnok, mégpedig a csata lefolyásáról, a veszteségekről és a kivívott eredményekről. A maratoni futó egy egyszerű küldönc volt csupán.
süti beállítások módosítása